Založ si blog

Nezdá sa mi, že by filozofovia strácali veľa energie na riešenie vzťahu medzi prijímaním života ako reálu a života ako ustavičnej hry na čosi. Muži sa hrajú po celý život. Na vedcov, na umelcov, na generálov, ba ešte aj na bezdomovcov. Roku 2013 havaroval rýchlik pri Compostele na severe Španielska. Rušňovodič voviedol vlak do úseku rýchlosti obmedzenej na 80 km, ale skutočná rýchlosť vlaku bola na tomto mieste údajne trojnásobne vyššia. Vraj miloval rýchlosť!
Vážne pracujú milóny ľudí na výrobe predmetov na zábavu: v letectve, v auto- aj cyklopriemysle, v chove zvierat, vo flórovýrobe, pričom značná časť produkcie týchto odvetví ide na zábavu, u mnohých na celoživotnú zábavu pretekárov a tých, čo pretekárov obsluhujú. Takzvané adrenalínové športy zamestnávajú množstvá výrobcov a obslužného personálu vo vodných a vzdušných športoch, v „divokom“ splavovaní, v skokoch z veží a v parašutizme.
Aj študovať ide mladý človek to, čo ho „baví“ a nie, čo dajme tomu – treba. „Trebaštúdium“ bolo v časoch, keď sa absolventom dávali tzv. umiestenky. Pre rozvíjajúci sa rozvoj krajiny to síce malo istý význam, lebo sa zabezpečilo šturmovanie vo viacerých budovateľských, výrobných a obslužných sférach, ale tí šikovnejší a deti z politických rodín aj tak išli skôr či neskôr tam, kde ich to „bavilo“. Napríklad lekármi sa nie vždy stali nadaní, ale „dodaní“ mladí ľudia. Vtedy vôbec platilo, že dieťa lekára nemá právo ísť študovať medicínu a dieťa umelca umenie. Iba deti funkcionárov mali právo ísť funkcionárčiť, lebo v tom čase to bolo najvýnosnejšie povolanie. Ako keby v pozadí všetkého stálo heslo: prečo by sa mali zazobávať deti zazobaných, s výnimkou detí bývalých robotníkov, z ktorých socializmus urobil funkcionárov. Taký funcionár nielenže rozhodoval o živote a smrti svojich spoluobčanov, ale bol aj najbližšie ku korytu, z ktorého si bral najprv on a „až čo zostalo, tým hladnejším sa dalo“ (J. Zborovjan). Vrátane devízových prísľubov za hranice.
Čitateľ nemietne, že zveličujem rolu zábavy a uprednostňujem ju pre rolou zmocňovania sa moci a majetkov. Áno, má veru tento čitateľ pravdu. Lenže línia vydávania energie buď na prácu alebo na zábavu nie je totožná s líniou vydávania energie na zadovažovanie si základných prostriedkov, ktoré v duálnom spoločenstve prerástlo do kopenia týchto prostriedkov. V prvom prípade ide o rozdielne koncepcie trávenia svojho času, keď jedni pudovo cítia potrebu pracovať v záujme udržania sa pri živote, kým tým druhým stačí vedomie, že ktosi pre mňa tieto prostriedky tak či tak zadováži, takže ja sa môžem hrať na vojvodcu, Fitipaldiho alebo na Saint d´Exupéryho. Istotne cítite, že v tejto otázke sa mihá morálka takisto, ako v tom druhom prípade, keď sa jedni začnú priživovať na tom, že hodnoty nevyrábam ja sám, ale zato iba ja dokážem dať týmto hodnotám spoločenský lesk a mne osobne nevídaný blahobat. No?!
Pekná hra, čo poviete..?

Dno je už na dohľad

05.11.2013

Hodne sa dnes prská proti brusselskej byrokracii a najnovšia zvesť o tom, že nám určia počet decilitrov vody na použitie pisoára, aby sa šetrilo touto vzácnou tekutinou, vyvolala búrky národného smiechu. Ako vtedy s tými zakrivenými uhorkami. Ale Brussel paralelne s uhorkami nezaujímalo hromadné ničenie potravín v bohatých krajinách a dnes ho nezaujíma to, že desaťtisíce [...]

Ešte o demokracii

02.11.2013

Milý Karolko Štrnásty, ak si pamätáš text tohto brutálne propagandistického hesla, istotne vieš, kto to vyslovil. Nebol ten veru z otrokárskej vrstvy, ktorá by toto tvrdenie nikdy nepodporila. Veď len si odpovedz na otázku, v čom tá nenahraditeľná demokracia pomohla slabým, vrátane slabých krajín a národov, ak sa demokraticky hlásili o svoje práva a ak si chceli život u [...]

Ešte o demokracii

01.11.2013

Pred niekoľkými dňami sa na tomto mieste povedalo: Demokracia v antickom Grécku bola takmer „ideálna“ preto, že to, čo v súčasných demokratických štátoch plní plebs, ktorý má právo voliť, v Grécku plnili otroci a tí nemali volebné právo. Grécka demokratická spoločnosť si odhlasovala len také zákony, ktoré vyhovovali všetkým voličom. Nevyhovovali [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 17446x
Priemerná čítanosť článkov: 1342x

Autor blogu

Kategórie

  • Žiadne kategórie