Založ si blog

Rodný môj kraj

Keď Boh stvoril svet a za odriekania zbožšťujúcich formúl rozosial po zemi všetky zrnká, ostalo mu medzi prstami jedno z najmenších. I vraví Stvoriteľ: „Tamto v poriečí Visly som obosial lány polí a bude to Poľsko, dolného Polabia  kus dostane usilovný Prus, priestory pod Řípom a Sněžkou praotec Čech so svätou Anežkou, kde prvý alpský tajch, začína sa Österreich,  medzi Uralom, Kaukazom a Severným morom som  mnoho zŕn rozsial a bude to Rossija, Podunajsko raz ,zaujme´ hladný Hunger a teba, zrniečko, zasejem sem,  medzi karpatské skaliská. Koľkože podľa nášho Misála treba na to slov?“ – pýta sa ponad kopce  zatulavšieho archanjela. Nepozorný radca Pána rozpačito hľadá v duchu odpoveď a zdiaľky si vymýšľa: „Slooov? Len stooo…“ – „Dobre“, vraví všemocný starček, „bude to Slovensko. A že je také malé, bude ľudsky dokonalé, pestré zvonka i zdnuka ako tá tatranská lúka! Nebudeš, Slovensko, vyvoleným medzi mocnými, ale umožním ti, aby si bolo jedným z najstatočnejších medzi slabými,“ – dodal ešte Stvoriteľ už na ceste do nedele, miesta svojho odpočinku. A archanjel znova zazmätkoval a interpretoval odkaz: „Aby si bolo… medzi slabými. Aj Boh ti k tomu dopomôže, pamätaj“ – zvolal ten zapletaj a skeroval svoj obláčik v smere božieho nedeľného odpočinku.
Obdarovaný národ však začul pôvodné slová Stvoriteľa a pokúšal sa obsiahnuť jeho posolstvo. Ale mnohým, najmä tým, čo biedne rozumeli rodnému jazyku, znel v ušiach iba skomolený odkaz archanjela a tí za pomoci vzdialenej i blízkej nadnárodnej kamarily to svoje si presadili. A my sme sa až neskôr dozvedeli, že zo zdanlivo roztržitého archanjela sa stal jeho antipód – Lucifer.
Dnes, zdá sa, celý anjelský zbor kľačiačky prosí a v pohotovosti čaká, kedy Pán urobí revíziu a poopraví odkaz senilného sprostredkovateľa. Umožní Slovensku, aby bolo jedným z najstatočnejších medzi slabými. Od dávnych predkov-svedkov až po Štúra, Štefánika a Hlinku vieme, že našinec nedrieme, že Slovákom to pasuje a sila  na to že tu je!

Dno je už na dohľad

05.11.2013

Hodne sa dnes prská proti brusselskej byrokracii a najnovšia zvesť o tom, že nám určia počet decilitrov vody na použitie pisoára, aby sa šetrilo touto vzácnou tekutinou, vyvolala búrky národného smiechu. Ako vtedy s tými zakrivenými uhorkami. Ale Brussel paralelne s uhorkami nezaujímalo hromadné ničenie potravín v bohatých krajinách a dnes ho nezaujíma to, že desaťtisíce [...]

Ešte o demokracii

02.11.2013

Milý Karolko Štrnásty, ak si pamätáš text tohto brutálne propagandistického hesla, istotne vieš, kto to vyslovil. Nebol ten veru z otrokárskej vrstvy, ktorá by toto tvrdenie nikdy nepodporila. Veď len si odpovedz na otázku, v čom tá nenahraditeľná demokracia pomohla slabým, vrátane slabých krajín a národov, ak sa demokraticky hlásili o svoje práva a ak si chceli život u [...]

Ešte o demokracii

01.11.2013

Pred niekoľkými dňami sa na tomto mieste povedalo: Demokracia v antickom Grécku bola takmer „ideálna“ preto, že to, čo v súčasných demokratických štátoch plní plebs, ktorý má právo voliť, v Grécku plnili otroci a tí nemali volebné právo. Grécka demokratická spoločnosť si odhlasovala len také zákony, ktoré vyhovovali všetkým voličom. Nevyhovovali [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 17454x
Priemerná čítanosť článkov: 1343x

Autor blogu

Kategórie

  • Žiadne kategórie