Založ si blog

Modlitba starca pred sviatkami nebožtíkov

Bože môj na nebesiach, Ty vieš všetko. Ty vieš najlepšie, na čo dnes starec myslí. A on veruže myslí na všeličo: prečo počítač nefunguje, ako by mal, prečo musí jeho mladšia sestra prežívať hrôzu z nevyliečiteľnej choroby, prečo sa ten svet odrazu krúti iba okolo sexu a peňazí… A ešte myslíme na našich akože nehodných nástupcov, ktorí, bárs aj vzdelanejší a niekedy aj objektívne schopnejší, nám prichodia, ako by nám akosi nesiahajú ani po členky (sic!); na politikov, z ktorých sa vraj postupne stávajú zlodeji a nepriatelia ľudu. A dnes si už ani netrúfame vysloviť presvedčenie, že tí pred nimi boli podľa nás o poznanie lepší. Aj keď možno iba preto, že sa báli ukázať v pravom svetle… (Hm, báli sa. Aké je dobré niekedy báť sa. O tom nám, Bože, veľa napovie štúdium leninizmu a teológie.)
Ty však vieš, Všemocný, že toto všetko sú iba pocity. Zlostí nás počítač, znepokojuje zdravotný stav príbuzného, dráždia nás prejavy prázdnoty súčasného života. Ale čo to má spoločné s Tvojou pravdou, pravdou o svete a s jeho objektívnou existenciou? Počítač predsa donedávna fungoval, sestra nebola odjakživa chorá a na prázdnote života sme sa aj sami zúčastňovali. Vtedy sme sa nezamýšľali nad tým, či je to správne alebo nie. Takto sme žili. A naše terajšie otázky trápili vtedy celkom iných ľudí, len nie nás. Prečo? Nuž preto, Otče náš nebeský, že sme boli mladší, zdravší, dravší a životaschopnejší. Brali sme život vecnejšie, s vierou v budúcu krásu a dobro, takže sme ho vlastne brali romanticky. Dnes sa síce chválime, že sme v názoroch vecní, praktickí, lebo sme vraj skúsení. Nie je to pravda. Čím častejšie tvrdíme, že sme nepredpojatí, tým viac prekypujeme bezhraničnou zaujatosťou, ľpením na svojich starodávnych poznatkoch a aj zvykoch. A navyše naše názory sprevádza nekonečná starecká tvrdohlavosť. V súlade s postupným strácaním pamäti vraciame sa v hľadaní príkladov z minulosti k istým stereotypným pamäťovým blokom a vydávajúc tieto svoje „výkony“ za vrchol ľudského myslenia, do zbláznenia otravujeme nimi svoje okolie. Nasadzujeme do bežných hodnotení sveta svoje klišéovité kritériá spred päťdesiatich a viacej rokov a zanovito trváme na svojom. Mladší sa pritom tvária spravidla úctivo a zdvorilo, ale počas rozhovoru s nami si zaumieňujú, že sa budú stretnutiam s nami čo najviac vyhýbať. V rozhovoroch s rovesníkmi hudieme svoje, dávajúc spravidla najavo svoju nadradenosť. Slovom – pomaly, ale s absolútnou istotou sa prepracúvame k vlastnému osamoteniu. V ňom si začneme hovieť, počas samoty sa utvrdíme v tom, že máme pravdu, samota sa nám stane priateľkou a jedinou istotou.
Na toto myslíme dnes, Pane Bože. Vlastne – mali by sme myslieť. Ale nedeje sa to. My sa lepšie cítime v ulite životom zabudnutého, nepochopeného, neuznaného starého človeka. A keď myslíme na svoj počítač alebo na svoju chorú sestru, robíme tak iba z nedostatku sily a vôle myslieť aj na vznešenejšie veci, napríklad ako nás naši najbližší vystroja do rakve a či nám organista zanôti Solvejginu pieseň…
Pomôž nám, Bože, precitnúť z tohto sna, Ty to dokážeš.
Čo však bude s nami potom? Čo sa stane, ak sa starec začne správať ako mladík? Prestane hromžiť, závidieť, podceňovať všetkých a všetko okolo seba a vyvyšovať sa nad ostatných? A čím zaplní čas venovaný týmto svojím filozofickým zábavkám, svojmu kohúteniu sa, ak mu nevrátiš aj energiu na vytváranie hodnôt a zabezpečovanie budúcnosti svojho rodu?
Bože, vráť nám aj silu.
Aj schopnosť robiť to, čo má muž robiť.
Aj vek, ktorý k tomu patrí.
Ale ak sa nazdáš, že nesmrteľnosť a reinkarnácia sú v rozpore s prikázaniami, ktoré si dal Mojžišovi, prikáž aspoň upchať kanál, ktorým sa do môjho príbytku dostáva starecká zloba, alebo ju daj premeniť na žičlivosť, ako premenil Tvoj syn vodu na víno.
A keď je už reč o vínku, nuž aj toho nám dožič viac, náš Všemohúci Bože, lebo možno práve ono dokáže robiť z nášho života aspoň dočasný pozemský raj. …Raj? Ajajaj!
Amen.

Dno je už na dohľad

05.11.2013

Hodne sa dnes prská proti brusselskej byrokracii a najnovšia zvesť o tom, že nám určia počet decilitrov vody na použitie pisoára, aby sa šetrilo touto vzácnou tekutinou, vyvolala búrky národného smiechu. Ako vtedy s tými zakrivenými uhorkami. Ale Brussel paralelne s uhorkami nezaujímalo hromadné ničenie potravín v bohatých krajinách a dnes ho nezaujíma to, že desaťtisíce [...]

Ešte o demokracii

02.11.2013

Milý Karolko Štrnásty, ak si pamätáš text tohto brutálne propagandistického hesla, istotne vieš, kto to vyslovil. Nebol ten veru z otrokárskej vrstvy, ktorá by toto tvrdenie nikdy nepodporila. Veď len si odpovedz na otázku, v čom tá nenahraditeľná demokracia pomohla slabým, vrátane slabých krajín a národov, ak sa demokraticky hlásili o svoje práva a ak si chceli život u [...]

Ešte o demokracii

01.11.2013

Pred niekoľkými dňami sa na tomto mieste povedalo: Demokracia v antickom Grécku bola takmer „ideálna“ preto, že to, čo v súčasných demokratických štátoch plní plebs, ktorý má právo voliť, v Grécku plnili otroci a tí nemali volebné právo. Grécka demokratická spoločnosť si odhlasovala len také zákony, ktoré vyhovovali všetkým voličom. Nevyhovovali [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 17476x
Priemerná čítanosť článkov: 1344x

Autor blogu

Kategórie

  • Žiadne kategórie