Založ si blog

Ako stratil pojem demokracia svoj pôvodný význam?

V antickom Grécku stála demokracia na tom, že všetci rozhodovali o všetkom. Priamou cestou. S výnimkou otrokov.
Dnešná demokracia umožňuje všetkým rozhodovať o všetkom. Tentoraz zastupiteľskou cestou, lebo priama je prakticky nerealizovateľná, hoci, ako ukazujú Švajčiari, možno sa k nej čo najväčšmi priblížiť. S výnimkou… Aha, a tu je ten háčik! Principiálny. Chýba nám tu náhrada stavu otrokov. Tí v Grécku nesmeli rozhodovať o ničom. A načo aj? Bolo ich mnoho, možno väčšina. Zbaviť ich práv, to bola tá najdemokratickejšia cesta k takej demokracii, ktorá ktorá demokraticky zrovnoprávnila všetkých, okrem otrokov.
A kto má teda nahradiť otroka dnes? Marx ho nazval lumpemproletárom, my škaredou expresívou – luzou, ešte škaredšie – zberbou. Nevieme síce presne vymedziť jej postavenie (nepracujúci? povaľači? bezdomovci? asociáli?), ale vieme, že prevažne ona marí šľachetné ciele demokracie, lebo iba tento substav chce dosiahnuť to, o čo išlo vtedy starogréckym otrokom, keby mohli voliť: odhlasovala by si všetko to, čo je v jej prospech. A čo je v jej prospech, nie je v prospech plnohodnotných, bohatých, vládu v rukách držiacich a peniaze si bezohľadne kopiacich občanov.
Čo všetko si takáto demokratická spoločnosť dneška môže na rozdiel od luzy zabezpečiť?
1. Princíp nedotknuteľnosti seba a svojho majetku.
2. Zákony, ktoré podporia jej úsilie udržať si moc, právo a imanie.
3. Zbavenie občianskych práv každého, kto by chcel dve predchádzajúce výsady akokoľvek narušiť.
Luza však vinou totálnej nedokonalosti dnešnej demokracie presiaka so svojimi názormi do všetkých spoločenských vrstiev. Jej bepríjmová časť sa domáha vyšších podpôr a priemernych platov, menšinová luza chce práva, aké neumožňuje ani len sama príroda – hromadé vraždenie ľudských plodov, zrušenie dvojpólnosti fungovania sveta vtísnutím symbolu medzi jing a jang alebo plus a mínus, medzi nulu a jednotku (medzipohlavie!), vyňatie tých, čo z akýchkoľvej príčin nepracujú, spod zákona o rovnovážnosti práv a povinností. Ďaľšia časť, tá „šľachtická“, vládna a prlamentná luza, chce dosiahnuť beztrestnosť ešte rovnejších medzi rovnými, udržiavanie chodu zdravotníctva a justície spôsobom, že sa na ne skladáme všetci, ale všetko od týchto inštitúcií dostávajú iba vyvolení. V zdravotníctve platí: všetko „máš ak na to (z mozoľov tých, čo vyrábajú hodnoty) máš“, v pravosúdí: „máš, ak z nás niekoho tam máš“. A ešte takzvaní „výluční“, tí „spravodliví“ demokrati: pätnásť ľudí v sídlisku sa rozhodne, že napíše petíciu proti dodatočnej zástavbe voľného priestranstva, ktoré bolo zaplánované už pri schvaľovaní projektu sídliska. Bude nám zavadzať vo výstavbe. Zakryje nám výhľad na hory. Poobede bude tieniť. V noci bude hluk z okien. A s čím rátali títo demokrati, keď si kupovali byt na sídlisku? Že iní už bývať nechcú? Alebo: iní pätnásti podpíšu petíciu proti rozšíreniu parkoviska na sídlisku. Kam sa pôjdu naše deti hrať? Ale nasledujúce ráno už nejeden z nich ide na úrad pýtať priestor na parkovanie, lebo si kúpil nové auto. A chce ho mať rovno pod oknamu bytu. Tam, kde by sa vlastne mali hrať jeho deti. Alebo je to ináč?
Mimoriadnu vážnosť si vynútila v posledných rokoch diskusia o demokracii v medzinárodnom či nadnárodnom uchopení. Výlučne vnímaví ľudia sveta sa združia do organizácie, kde budú akrívne odmietať výstavbu atómových elektrární, výrub lesov, prehrádzane tokov, budovanie diaľníc, ukladanie ropo- a plynovodov. My už predsa elektrinu máme a cesta z Bystrice do Bratislavy je dobrá, nie? A že Američania mohli kedysi postaviť stovky kilometrov ako priamka sa po krajine vinúcich diaľníc preto, že tejto priorite nemol brániť ani jednotlivec, ani obec, ani štát, to sa už zabudlo.
Ozaj, a kde sa končí demokracia na zemeguli? Na brehoch oceánov? Na hraniciach kultúr? A ak je to tak, ako ju importovať za tieto hranice? Pôsobením cez dobrý príklad, alebo, ak treba, aj násilím? Isteže, aj Srbi možno boli v minulosti voči kdekomu násilnícki, aj Iračania. No dnes musia držať jazyk za zubami: čušte a čosi si vytrpte, keď vám s rinčiacimi, zlovestnými zvukmi prinášame demokraciu!
Čas ako jedna z veličín našej existencie sa tiež nemôže odťahovať od zodpovednosti za úroveň demokracie. V minulosti nám podával ako ideál štát helénsky, dnes iné štáty, až hen zo zámoria. Lebo demokracia je len jedna, tá naša. A my ju radi roznesieme po svete. Aj k Eskymákom, ak sa nám zapáčia ich prírodné bahatstvá, aj k obyvateľom africého pralesa, len čo nám pochybne drevo a exotické zvieractvo. Odmenou tamojšiemu obyvateľstvu bude, že sa naši zámožní tu i tam poskladajú domorodcom na nevyhnutné potraviny. Veď oni ani nič iné nepotrebujú.
Demokracia nie je to najlepšie na svete, vravia múdri politici, ale zatiaľ ešte nevymyslel nikto nič lepšie. Ale – načo by sme vymýšľali? Vývoj sám prinesie alternatívu. Doteraz za prudkých spoločenských zmien prinášal iba bunty a rebélie, najnovšie to už možno bude čosi iné. Ktovie. Čo ak to bude to „to lepšie“?

 

Dno je už na dohľad

05.11.2013

Hodne sa dnes prská proti brusselskej byrokracii a najnovšia zvesť o tom, že nám určia počet decilitrov vody na použitie pisoára, aby sa šetrilo touto vzácnou tekutinou, vyvolala búrky národného smiechu. Ako vtedy s tými zakrivenými uhorkami. Ale Brussel paralelne s uhorkami nezaujímalo hromadné ničenie potravín v bohatých krajinách a dnes ho nezaujíma to, že desaťtisíce [...]

Ešte o demokracii

02.11.2013

Milý Karolko Štrnásty, ak si pamätáš text tohto brutálne propagandistického hesla, istotne vieš, kto to vyslovil. Nebol ten veru z otrokárskej vrstvy, ktorá by toto tvrdenie nikdy nepodporila. Veď len si odpovedz na otázku, v čom tá nenahraditeľná demokracia pomohla slabým, vrátane slabých krajín a národov, ak sa demokraticky hlásili o svoje práva a ak si chceli život u [...]

Ešte o demokracii

01.11.2013

Pred niekoľkými dňami sa na tomto mieste povedalo: Demokracia v antickom Grécku bola takmer „ideálna“ preto, že to, čo v súčasných demokratických štátoch plní plebs, ktorý má právo voliť, v Grécku plnili otroci a tí nemali volebné právo. Grécka demokratická spoločnosť si odhlasovala len také zákony, ktoré vyhovovali všetkým voličom. Nevyhovovali [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 17467x
Priemerná čítanosť článkov: 1344x

Autor blogu

Kategórie

  • Žiadne kategórie